Tarmbakterier i Östersunds vatten – ska kokas

Läs mer här

2018-10-18

Invånare i Östersunds kommun och i delar av Krokoms kommun uppmanas att koka sitt dricksvatten. Tarmbakterier av typen e-coli har hittats i ett vattenprov.

Totalt berörs cirka 55 000 kunder. Östersunds kommun har informerat alla äldreboenden och andra viktiga verksamheter.

– Vi har gått ut med ett myndighetsmeddelande för att informera allmänheten. Nu sprider vi informationen på alla sätt vi kan, säger kommundirektör Anders Wennerberg till Länstidningen.

Berörda är alla med kommunalt vatten i Östersunds stad, Frösön och Brunflo tätorter, Lugnvik, Byskogen, Sånghusvallen och Åsbacken. Även Annersia från Vallsundsbron till Orrviken berörs.

Enligt Östersunds kommun togs det avvikande provet ute i ledningsnätet. Vattenverket fungerar som det ska, enligt prover.

Sjukvårdsrådgivningen 1177 ser inga ökade sjukdomsfall, enligt kommunen.

Maningen att koka vattnet gäller fram till att två omgångar godkända vattenprov tagits. Preliminära svar på nya prover väntas in sent på torsdagen.

Uppemot 30 000 personer i Östersund blev magsjuka av parasiten Cryptosporidium i dricksvattnet vid årsskiftet 2010-2011. Invånarna tvingades koka sitt dricksvatten i två och en halv månad innan problemen var lösta.

Nu klargör kommunen att inga samband finns mellan parasiten och e-colibakterier.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.