Tarmbakterier i dricksvattnet i Västsverige

Läs mer här

2018-08-24

På onsdagskvällen upptäcktes höga halter av tarmbakterien E-coli i vattensystemet som förser Lidköpings kommun med dricksvatten.

– Det är på flera provtagningspunkter i Lidköping som vi har hittat e-colibakterier och resultatet är tyvärr otjänligt och därför vill vi som en säkerhetsåtgärd uppmana alla kommuninvånare att koka sitt dricksvatten och vattnet till matlagning, säger Linda Lundström, förvaltningschef Teknisk Service i ett meddelande på kommunens hemsida.

Rekommendationerna gäller för dricksvatten och vatten för matlagning. Övrig användning anses ofarlig.

– Vi rekommenderar att koka vattnet till matlagning, men annars går det att använda till hygien. Tänk på att även koka vatten som används för tandborstning. Det här kan inte avblåsas förrän på lördag kväll tidigast, när vi fått nya provsvar, säger Linda Lundström.

Anledningen till de höga halterna är ännu inte känd och man håller nu på att analysera provtagningsresultaten för att kunna lokalisera problemet. Enligt P4 Skaraborg ska det röra sig om halter så höga som 20 gånger högre än gränsvärdet.

Lidköpings kommun har nu gått in i krisberedskap och sjukhus och vårdinrättningar vidtar åtgärder för att säkra sin verksamhet.

Vara kommun, som normalt får vatten från Lidköping, har stängt av vattenledningen från Lidköping och uppger på hemsidan att de inte fått några indikationer på att tarmbakterier har förkommit i dricksvattnet i Vara. Ledningen renas dessutom i vanliga fall med UV-filter som dödar tarmbakterier.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.