17.01.23

Sverige bakom förslag om PFAS-förbud i EU

Några PFAS-ämnen är redan begränsade inom EU och sedan nyår gäller nya gränsvärden för vissa PFAS-ämnen i dricksvatten och livsmedel. Men det räcker inte, enligt bland annat Kemikalieinspektionen, som har lämnat in ett förslag om begränsning av drygt 10 000 PFAS-kemikalier.

PFAS är en grupp syntetiskt framställda och svårnedbrytbara kemikalier som kan orsaka hälsoproblem. Över 10 000 PFAS-ämnen är identifierade, varav vissa är begränsade sedan tidigare. Vid årsskiftet stärktes begränsningen med strängare regler för nivåer i dricksvatten och livsmedel.

– PFAS är vår tids värstingkemikalier. De är evighetskemikalier som används i hela samhället, alla människor har det i sina kroppar och vi måste stoppa användningen nu för att förhindra fler problem i framtiden, säger Per Ängqvist, generaldirektör för Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Utöver Sverige står även Danmark, Tyskland, Nederländerna och Norge bakom det nya förslaget som nu lämnats till Echa, och kommer att offentliggöras 7 februari. Initiativet syftar till att hindra PFAS från att över huvud taget komma ut på marknaden och sen spridas till människor och miljö.

Läs mer här

Bli kontaktad av oss och få gratis rådgivning