Svenska Petras uppfinning ger hundratusentals människor rent vatten

Läs mer här

Över två miljarder människor saknar rent vatten hemma. Bristen leder till sjukdomar, misär och död.

68-åriga Petra Wadström har kommit på en lösning.

– Jag hoppas att vårt jobb och Solvatten kan inspirera andra, säger hon.

Petra Wadströms uppfinning Solvatten använder solens energi för att göra smutsigt vatten rent och varmt. Idag använder 400 000 människor i runt 40 länder Solvatten, eftersom de bor där rent vatten är en bristvara.

– Att så många använder Solvatten får en att rysa lite, säger Petra Wadström.

Idén till uppfinningen fick hon för drygt 20 år sedan. Då bodde Petra i Australien och verkade som konstnär. I samma veva hade hon varit i Indonesien och träffat kvinnor som levde i misär på grund av brist på rent vatten.

– Jag började fundera på vad jag kunde göra för att hjälpa, säger Petra.

Enkelt och hållbart

Hon slogs av att lösningar som fanns i fattiga länder där rent vatten är en bristvara ofta var komplicerade. Och för att lösningarna skulle fungera var de inte sällan beroende av underhåll från ingenjörer.

Petra ville göra någonting enkelt och hållbart. Hon kom på att man kunde använda solens energi för att göra vatten rent och varmt.

Petra fick forskningsstöd och åkte till Nepal i sju månader. Där lyssnade hon mycket på kvinnor som lever med brist på rent vatten. Med råd från kvinnorna utvecklade hon uppfinningen.

– Det var viktigt att lyssna på de som äger problemet och inte komma dit med en färdig produkt, säger hon.

Sol och fattigdom

År 2011 började uppfinningen produceras i en fabrik i Örkelljunga. Några av de första länderna som fick ta del av Solvatten var Kenya, Mali och Indonesien. Senare har även länder som Haiti, Uganda, Rwanda, Indien och Pakistan nåtts av uppfinningen.

– Där solen lyser mest är vattnet smutsigast. Det är som ett bälte av sol och fattigdom, säger Petra.

Så funkar det

Solvatten är en svart dunk med ett handtag på toppen. Man häller tio liter smutsigt vatten genom ett filter och viker upp dunken som en bok mot solen.

Filtret minskar grumlighet och solens strålar renar vattnet.

– En transparent plast släpper igenom UV-ljus som är elakt mot mikroorganismerna. Samtidigt blir vattnet och cellerna varma. Virus, bakterier och parasiter dör, säger Petra.

På dunken finns en grön gubbe som börjar lysa när vattnet blivit rent.

– Solvatten kan producera 40 liter rent vatten om dagen, 6 000 liter om året och 50 000 liter på en livstid.

Vattnet används inte bara till att dricka, utan även till matlagning och att tvätta sig. Där uppfinningen används har diarrésjukdomar, mask och ögonsjukdomar som sprids genom smutsigt vatten och dålig hygien minskat.

Ökad tillgång till hygien är också viktigt för att minska spridningen av Coronaviruset.

– Det finns minst två miljarder människor som inte har rent vatten hemma, säger Petra.

Vill inspirera

Egentligen skulle uppfinningen kunna säljas till vem som helst. Men för Petra och hennes team är det viktigt att nå människor i behov.

Produkten finansieras till stor del av företag som köper sin klimatnytta av Solvatten. När en Solvatten används istället för att koka vatten med ved eller kol får träden stå kvar och växa vidare.

Solvatten minskar under sin livslängd utsläppen av koldioxid med ungefär 7 ton.

– Jag hoppas att vårt jobb och Solvatten kan inspirera andra. Det går att hitta lösningar. Vi kan inte deppa ihop och vi får inte ge upp, säger Petra Wadström.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.