Risk för vattenbrist – så gör du för att spara på dricksvattnet

https://nyheter24.se/nyheter/910772-vattenbrist-sa-gor-du-for-att-spara-pa-dricksvattnet

NYHETER |  17/07/2018 20:35

Värmen i Sverige kan göra att det blir brist på dricksvattnet. Här är några saker du kan göra för att enkelt spara på vattnet.

Att det är slående varmt i Sverige just nu har nog inte undgått så många. Men något som många kanske inte tänker på är att minskat vattenflöde och de låga vattennivåerna kan göra att vi får brist på vatten, något som  Livsmedelsverket gått ut och varnat om.

För att undvika att stå helt utan vatten, finns det saker som vi alla kan hjälpas åt att tänka på.

Här är Nyheter24 och Livsmedelsverkets tips på hur du sparar vatten, även fast det är så varmt:

Ta vara på regnvattnet

Att blommor behöver vatten är det ingen tvekan om. Men försök undvika att vattna med dricksvatten. Istället kan du samla regnvatten och vattna växterna med det. Har du möjlighet så kan du ställa ut en hink eller tunna för att samla regnvattnet i.

Inga lyxbad

Undvik det lyxiga badet i badkaret – ta en dusch istället!

Så gör du för att spara på dricksvattnet.
Det är viktigt att dricka mycket vatten på sommaren. Men se till att inte slösa. Bildkälla: Pixabay

Duscha smart

När du exempelvis tvålar in dig, schamponerar eller borstar tänderna kan du se till att inte ha vattnet rinnande. Sätt sedan på det igen när du behöver skölja.

Stäng av kranen

Diska inte under rinnande vatten. Fyll istället en diskho eller liknande, med vatten och diskmedel. Diska all disk i det vattnet. Sen är det bara att snabbt skölja av disken – rent!

Använd kylen

Att ta ett glas iskallt vatten på sommaren kan kännas ovärdeligt. Men att få riktigt kallt vatten direkt ur kranen kan ta lång tid, vilket innebär att mycket vatten går till spillo medan du väntar på rätt temperatur. Fyll istället en tom pet-flaska eller en tillbringare och ställ den i kylen. Voila, så har du kallt, friskt och gott vatten utan att behöva slösa.

Första vattnet

När du börjar spola ur kran kanske du inte vill ha det som legat kvar i kranen sedan du spolade sist. Men låt inte de första dropparna rinna ner i avloppet direkt, spar det istället till att exempelvis vattna blommorna med.

Fulla maskiner

Har du diskmaskin eller tvättmaskin så försök undvika halvfulla maskiner. Vänta hellre med att köra igång en maskin tills den är full.

Iskallt vatten hela dagen

Ska du på dagsutflykt? Lägg in en pet-flaska med vatten i frysen dagen innan. Lagom till utflykten är det fryst men tinar i värmen under dagen och du har iskallt vatten så fort du är törstig.

Hur mycket behövs?

Per person så behöver vi cirka tre till fem liter dricksvatten per dygn. Det används för att dricka och klara hygienen. Men ju varmare det blir, desto mer vatten behövs. Därför är det viktigt att spara.

Nyheter24 har tidigare förklarat varför det är så varmt i Sverige just nu – det kan du läsa mer om här.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.