Rekordmånga tarmbakterier ger svart flagg på Scaniabadet

Läs mer här

2018-08-24

Provtagning vid Scaniabadet avslöjar att nivån av tarmbakterier ligger 24 gånger så högt som gränsvärdet för tjänligt vatten. ”Både vi och labbet trodde först att mätningen var felaktig”, säger Malmö stads kustingenjör Hanna Kowalczyk. På torsdagseftermiddagen missar, och ignorerar, vissa badare kommunens svarta flagg.

Jens Hedbjörk hoppar i det otjänliga badvattnet. ”Jag känner mig inte så bekymrad, men får se hur det känns ikväll.” säger han angående kommunens avrådan från bad. Kompisen Tom Anderson, simmande i bild, reagerade på att det var så klart och fint i vattnet när han hoppade i.Bild: Emil Langvad
Det har varit en fantastiskt sommar, för Malmöbor som gillar att bada.
Trots höga temperaturer och intensivt badande har Malmös badvatten mestadels hållit en hög kvalitet.
Men när provtagarna kom till Scaniabadet förra fredagen, 17 augusti, väntade en rejäl överraskning.
Först i måndags kom provsvaret, som ingen först ville tro på.
För att badvatten ska betraktas som tjänligt får det maximalt innehålla 1 000 koloniformande enheter e-colibakterier per 100 milliliter.
E-colibakterier finns i de nedre delarna av tarmarna hos människor och andra varmblodiga djur.
Vid nivåer över 1 000 cfu/100 ml betraktas vattnet som otjänligt.
Provtagningen från Scaniabadet i fredags stannade på 24 000 cfu/100 ml. Alltså 24 gånger så högt som gränsen för tjänligt vatten.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.