Regeringen vill förbjuda brytning av uran

Läs mer här

På torsdagen presenterades regeringens förslag om ett totalförbud mot brytning av uran. Beslutet välkomnas av kommunstyrelsens ordförande i Skövde, som är en av de kommuner med stora urantillgångar.

På torsdagen beslutade regeringen att lämna ett lagförslag till riksdagen om att förbjuda brytning av uran. Förbudet skulle, om det röstas igenom, innebära att det blir olagligt att öppna och driva urangruvor. Lagförslaget är en del i regeringens målsättning om att energiförsörjningen år 2040 ska bestå av 100 procent förnyelsebar energi.

– Brytning av uran innebär en oro för de bygder där det finns stora urantillgångar. Det innebär också omfattande risker för miljön, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Stopp för provborrningar

Förbudet innebär också att det inte blir möjligt att ge tillstånd till att bryta, provbryta, bearbeta eller fysikaliskt eller kemiskt anrika uran för att använda materialets radioaktivitet.

– Det handlar om exempelvis provbrytningar. Det finns ingen anledning att provbryta om det ändå inte är lagligt att bryta uran, säger Karolina Skog.

Stora tillgångar i Västsverige

Sverige är rikt på uran, och en plats där det finns hög koncentration av ämnet är Billingen, mellan Skövde och Falköping. Ranstadverket bröt uran i området fram till 1969, men den låga lönsamheten gjorde att verket avvecklades. Om lagförslaget röstas igenom innebär det att någon ny utvinning av uran inte blir aktuell.

– Det är ett välkommet och bra förslag. Vi har jobbat aktivt i kommunen för att få till ett förbud. Det är bra att man sätter ner foten, säger Katarina Jonsson (M), kommunstyrelseordförande i Skövde.

Enligt Katarina Jonsson skulle ett förbud vara en stor lättnad för Skövde kommun.

– Ja, det tycker jag. Jag är säker på att jag har hela kommunfullmäktige med mig i det, och jag upplever även att det finns stöd från invånarna för ett förbud, säger hon.

”En politisk markering”

Men förslaget har också fått kritik, bland annat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som anser att nuvarande lagstiftning är tillräcklig. Så sent som i januari gick även Chalmers-forskaren Cristian Ekberg ut och kallade förslaget för ”mer av en politisk markering än något som är relevant för miljön”.

– När man säger så tycker jag att man negligerar läget i de här bygderna där det finns uran. Det har pågått en omfattande prospektering som lett till en stor oro på de här platserna. Det hämmar utvecklingen och gör det svårt att planera framtiden, eftersom man har ett potentiellt hot hängande över sig, säger Karolina Skog.

Räknar med stöd från Centerpartiet

Om förslaget röstas igenom kommer det att träda i kraft redan i augusti i år. Karolina Skog säger att regeringen räknar med Centerpartiets stöd i frågan.

– Centerpartiet har ju jobbat för ett liknande förbud tidigare. Det är helt klart att hanteringen av uran är riskfylld både för miljö och hälsa, säger Karolina Skog.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.