PFAS i Karlskronas dricksvatten

https://www.sydostran.se/karlskrona/pfas-i-karlskronas-dricksvatten/

KARLSKRONA   , 

Efter PFAS-skandalen i Kallinge 2013 har Karlskrona kommun tagit vattenprover vid två tillfällen på dricksvattnet – och det visar på att den giftiga kemikalien finns i samtliga kommunens vattenverk.

Det är P4 Blekinge som berättar att kommunen nu tagit flera prover i efterdyningarna av PFAS-skandalen i Kallinge som kom fram i december 2013.

Resultatet?

Den giftiga PFAS-kemikalien finns i samtliga av kommunens vattenverk – och mest är det i Strömsberg vars dricksvatten innehåller 62 nanogram PFAS per liter – EU:s gränsvärde ligger på 90 nanogram, men just nu diskuterar man på att sänka det gränsvärdet till cirka tio nanogram per liter.

– Blir det en sanning så får vi agera och sätta in en rening, säger Ola Gren, va-chef i Karlskrona, till P4 Blekinge.

Just Strömsberg ska stänga ner sitt vattenverk nästa år – och det beror på två saker, vattenverket är olönsamt, men, det har också högst PFAS-värde i kommunen.

– Vi är inte tvungna att stänga på grund av PFAS eftersom det ligger under gränsvärdet på 90 nanogram per liter. Men det blir en liten finess att vi blir av med det här vattnet, säger Ola Gren vidare till radion.

Enligt Livsmedelsverkets toxikolog Emma Hallin-Ankarberg kan PFAS-halterna bero på flera saker.

– PFAS har använts vitt och brett och därför kan det läcka från vissa industrier, deponier och sopstationer. Den vanliga brandkåren kan ha åkt ut och släckt en brand för länge sen som läcker, säger hon till P4 Blekinge.

FAKTA

PFAS i Karlskronas vattenverk

Siffrorna är nanogram PFAS/liter.

EU:s gränsvärde idag ligger på 90 nanogram/liter.

Strömsberg: 62

Saleboda: 32

Karlskrona: Mindre än 22

Holmsjö: 9

Tving: mindre än 9

Afvelsgärde: 8

Fågelmara: Mindre än 7

Jämjö: Mndre än 7

Spjutsbygd: Mindre än 8

Källa: Karlskrona kommun

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.