Otjänligt kranvatten i Gästrike-Hammarby

Läs mer här

Kranvattnet i Gästrike- Hammarby har efter provtagning visat sig vara otjänligt. Därför uppmanar nu Sandviken Energi alla i Gästrike-Hammarby att tills vidare koka vatten som ska användas till dryck, matlagning och tandborstning.

Duscha, tvätta och diska kan man göra som vanligt, skriver Sandviken Energi på sin hemsida. Där finns också en karta över det område och de omkring 200 hushåll som berörs av det otjänliga dricksvattnet.

Provsvaren visar att det finns bakteriehalter i vattnet som överskrider de tillåtna gränsvärdena för dricksvatten. Det berättar Ida Lindahl, kommunikations- och marknadschef vid Sandviken Energi.

– Provsvaren visar att vattnet är otjänligt, men man kan dricka vattnet om det först kokas, säger hon.

Vilken slags bakterier som finns i kranvattnet kan Ida Lindahl däremot inte svara på och inte heller hur farligt det är att dricka.

– Det är egentligen en fråga för sjukvården, men vi fortsätter att ta prover och har dessutom börjat klorera vattnet, säger hon.

Duscha, tvätta och diska kan man göra som vanligt, men kranvatten som används till dryck, matlagning och tandborstning ska alltså tills vidare kokas i Gästrike-Hammarby. Det finns inga prognoser om när problemen ska vara överståndna.

– Provtagningarna tar tid på laboratoriet, men så snart vi vet att vattnet är drickbart igen kommer de berörda hushållen att få besked via SMS och automatiska telefonsvar, säger Ida Lindahl.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.