Örebroarnas vattenförbrukning ökar igen

Läs mer här

Pressmeddelande  •  Feb 23, 2017 08:00 CET

Sedan Örebro kommun gick ut med en uppmaning om att spara vatten i december 2016 har örebroarna visat ett fantastiskt engagemang och en vilja att hjälpa till att lösa situationen. Tyvärr visar statistiken för de senaste två veckorna att förbrukningen nu ökar igen.

På Örebro kommuns webbplats går det att följa vattenförbrukningen vecka för vecka. I början av februari såg det väldigt bra ut, med en förbrukning som låg cirka 14 procent lägre än motsvarande period förra året. Tyvärr visar statistiken för vecka 6 och 7 att trenden nu har vänt. Just nu ligger vi bara cirka 6 procent lägre än motsvarande period förra året.

– Vi har full förståelse för att det är svårt att hålla i ett förändrat beteende över tid. Vi vill därför påminna om att vi fortfarande har ett allvarligt läge och uppmanar örebroarna att åter igen kraftsamla och spara vatten, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef på Vatten och avlopp.

Långsamt stigande vattennivåer
I de tre aktuella sjöarna Ölen, Toften och Storbjörken stiger vattennivåerna nu långsamt och ligger för närvarande över de gällande vattendomarna. Vi reglerar vattnet mellan sjöarna för att hålla en så hög nivå som möjligt i dem och har även minskat utflödet till Svartån med en tredjedel.

– Det är positivt att nivåerna i sjöarna stiger men eftersom det inte verkar bli någon vårflod att tala om, är läget tyvärr fortfarande ansträngt, säger Leif Rehnberg.

Spara över 100 liter på att duscha
Visste du att det går åt cirka 150 liter vatten för att fylla ett badkar? Om du istället duschar i 3 minuter förbrukar du bara cirka 36 liter vatten.

Till en omgång tvätt går det åt cirka 50 liter vatten (varierar beroende på modell). Tvätta därför fulla maskiner och kör kortare tvättprogram. Information om hur mycket vatten som går åt för de olika programmen brukar framgå av bruksanvisningen.

Ett annat bra sätt att spara vatten i vardagen är att torka eller skarpa bort matrester på tallrikarna, istället för att skölja av dem innan de ställs i diskmaskinen. Det går åt mellan 7 och 15 liter vatten per maskin, medan handdiskning av samma mängd förbrukar cirka 100 liter vatten.

orebro.se/dricksvatten finns en mängd tips på hur du kan spara vatten i vardagen. Där publicerar vi även löpande information om det aktuella läget och den aktuella vattenförbrukningen.

Tack för att du hjälper oss att spara vatten!

Kontaktpersoner
Leif Rehnberg, verksamhetschef Vatten och avlopp, Tekniska förvaltningen
019-21 19 54
leif.rehnberg@orebro.se

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.