– Man har tagit det rena vattnet för givet. Och när vi nu börjar att undersöka så upptäcker vi att, nej det var inte så rent, säger Carolina Lindeberg från Vattenmyndigheten i södra Östersjön.
Hittills har de flesta vattenföroreningar upptäckts av en slump. Men förra året fick Naturvårdsverket i uppdrag att leta efter högfluorerade ämnen, PFAS, i vårt vatten. Det är ämnen som i vissa fall kan vara mycket giftiga.
Det visade sig att det fanns PFAS-föroreningar i tre av fyra av alla undersökta vattentäkter.
I den här typen av undersökningar hittar man bara de gifter man letar efter, och det är bara en fråga om tid innan vi upptäcker att det finns fler miljögifter i vårt vatten, tror Carola Lindeberg.
– Det tror jag säkert det finns. Jag tror inte att det här är den sista skandalen vi hittar, säger hon.
Carola Lindeberg får medhåll av Klas Arnerdal som är enhetschef på Sveriges Geologiska Undersökning.
– Vi tror att det finns fler ämnen än de vi har bevakning på. Vi har ett kanske bristfälligt kontrollprogram i Sverige i dag, säger han.
Faktum är att det saknas en systematisk nationell kontroll, mycket ligger på kommunerna som själva håller koll på sitt vatten. Men det handlar också ofta om att bara punktchecka de redan kända gifterna, säger Carola Lindeberg.
– Det här räcker inte. Vi övervakar fel saker på fel ställen med fel metoder. Jag vill att man på ett nationellt plan tar större ansvar för en riskbedömning så att vi har koll på vårt vatten, säger hon.