Nytt projekt: Stopp för läkemedelsrester i Fyrisån

Läs mer här

UPPDATERAD 21-02-01
PUBLICERAD 21-02-01

Uppsala vatten testar nu att få bort läkemedelsrester från avloppsvattnet i ett pilotprojekt. Under ett års tid provar man vilken metod som är bäst lämpad för att rena avloppsvattnet som sedan släpps ut i Fyrisån.

Kungsängsverket tar emot och renar avloppsvatten från runt 200 000 personer i Uppsala. I avloppsvattnet finns läkemedelsrester som kan vara skadliga för både miljö och människor,  och därför pågår nu ett pilotprojekt för att hitta de bästa metoderna för att rengöra vattnet.

– Uppsala växer, vi kommer bygga ut Kungsängsverket och i det kommer vi också installera ett nytt reningssteg för läkemedelsrening, säger Anna Maria Sundin, ingenjör på Uppsala Vatten.

Kan bli permanent

Diklofenak, ett ämne som finns i många smärtlindrande läkemedel, är prioriterat i projektet eftersom det kan påverka fiskarnas njurar negativt.

Pilotprojektet är beräknat att pågå i ett år från och med nu. Om läkemedelsreningen blir permanent kommer Uppsala vara en av de första kommunerna i Sverige som använder denna rening.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.