Nytt filter ska stoppa grodor i Ånges dricksvatten: ”Vill inte riskera det igen”

UPPDATERAD 17 MARS 2023
PUBLICERAD 17 MARS 2023

I somras tog sig flera grodor in i det kommunala dricksvattennätet i Ånge och det blev en stor nyhet. Nu har Ånge kommun satt in ett nytt filter som ska se till att det inte kan hända igen.

Emma Gustafsson tar med SVT till en hemlig brunn ute i skogen i Ånge kommun. Där, under snön, har man installerat sitt skydd mot nya grodinvasioner i vattenledningsnätet.

Det var i början av förra sommaren som flera privatpersoner till sin förvåning hittade grodor i sina vattenledningar, totalt sex grodor påträffades. Det var när kommunen tvingades använda en reservvattentäkt som grodorna tog sig in i vattensystemet.

– Det är aldrig roligt att få in saker i vattenledningsnätet så visst hade det kunna blivit allvarligt, säger kommunens VA-chef Emma Gustafsson.

Grodorna blev en riksnyhet

Man hittade problemet och tog prover som visade att vattnet klarat sig bra. Och för Emma Gustafsson blev det en ovanlig och mycket intensiv vecka eftersom grodfadäsen blev en stor riksnyhet men nu har man försäkrat sig om att det inte ska kunna hända igen.

– Vi har satt in ett smutsfilter efter fadäsen med grodorna som fångar upp allt skräp som skulle kunna ta sig in i ledningarna, säger Emma Gustafsson.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.