Militära brandövningar bakom PFAS-halter i Halmstad

Läs mer här

Försvaret erkänner att gamla utsläpp från deras brandövningsplatser påverkat halterna av PFAS-ämnen i dricksvattnet. Men de säger att de inte är de enda aktörerna som bidragit till de relativt höga halterna som uppmätts i Halmstad.

Hör mer om vart Försvarets utsläpp kommer ifrån och vad de gör för att stoppa utsläppen i klippet.

Under måndagen rapporterades att Halmstad hade landets näst högsta värden av PFAS-ämnen i dricksvattnet.

Försvarsmakten är en av de aktörer som ofta pekas ut som ansvariga när det förekommer höga halter av PFAS-ämnen i vatten och mark. Så är även fallet i Halmstad där Mattias Leijon, vd på Laholmsbukten VA, under veckan uppmanade försvaret att ta ansvar för sanering och behandling av förorenat vatten.

Försvarsmakten erkänner själva att de bidragit till problemen med PFAS i vattnet och säger att de slutat använda det brandskum som låg bakom utsläppen i brandövningar. Men de säger också att de inte är ensamma.

– När det gäller Halmstad och dricksvattnet behöver man också inkludera industri och kommunal verksamhet där PFAS också används, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.