Många drabbade av giftigt dricksvatten

Läs mer här

Många drabbade av giftigt dricksvatten

Publicerat onsdag 19 april kl 13.00
Uppdaterat onsdag 19 april kl 13.14
”Man kan inte förgifta ett helt samhälle och bara gå fri”
Ninnie Sjösten drack vattnet under många år.
1 av 6
Ninnie Sjösten litar på att vattnet nu är ofarligt men använder ändå en speciell kanna som renar dricksvattnet lite extra. – Vi vill att någon ställer sig upp och ber om ursäkt. Det är ingen som har sagt förlåt för att vi förgiftade er, säger Ninnie Sjösten. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Mer än 20 000 personer kan ha druckit vattnet under åren och i dag är det många som lever med oron över att fortfarande ha höga halter av miljögifterna PFAS i blodet.

Det har kallats den största miljöskandalen någonsin när försvarets brandsläckskum förgiftade dricksvattnet i Ronneby i Blekinge.

Våra reportrar Anna Larsson och Annika Digreus reste till Blekinge och mötte några av dem som på olika sätt drabbats av PFAS.

En av dem är Ninnie Sjösten som drack vattnet under många år, också när hon var gravid. Nu är hon orolig för hur det kan komma att påverka de båda döttrarna.

Hör också om hur flottiljchefen Lars Bergström vid F17 beskriver situationen för Försvarsmakten, som inte kände till riskerna med det brandsläckskum man använde för att rädda piloter ur brinnande flygplan, något som samtidigt innebar en allvarlig miljörisk för djur, natur och människor.

Vem ska bära ansvaret för att tusentals människor fått höga halter av PFAS i blodet och vad kommer det att leda till?

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.