Livsmedelsverket: Sluta bada i badkar

Läs mer här

Efter sommarens torka har vi nu haft några dagar med regn och svalare väder på en del håll i landet.

Men Livsmedelsverket väljer ändå att gå ut med en uppmaning om att människor fortfarande måste spara på dricksvattnet.

Efter sommarens torka har vi nu haft några dagar med regn och svalare väder på en del håll i landet.

Men Livsmedelsverket väljer ändå att gå ut med en uppmaning om att människor fortfarande måste spara på dricksvattnet.

“Grundvattennivåerna är fortsatt mycket låga i de små grundvattenmagasinen och det kan dröja innan de fylls på igen”, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Det regn som faller nu fyller inte automatiskt på grundvattnet, utan sugs istället upp av växterna. Därför är det fortfarande viktigt att alla hjälps åt att spara på vattnet. Varje droppe räknas, säger Agneta Tollin, statsinspektör på Livsmedelsverket.

En av åtgärderna myndigheten nu uppmanar till, är att svenskarna slutar bada i badkar.

– Det går åt betydligt mindre vatten när man duschar än när man badar badkar. Man är ju tvungen att spara på vattnet för annars kanske det inte finns något vatten kvar, säger Tollin till Aftonbladet.

Torkan kan få konsekvenser för dricksvattnet under relativt lång tid framöver, enligt Livsmedelsverket. Om det torra och varma vädret håller i sig kan grundvattennivåerna sjunka ytterligare och leda till vattenbrist under hösten.

Blir det kraftiga höstregn kan det istället göra att vattnet förorenas och att man behöver koka vattnet – i så fall informerar kommunen om det.

Det här kan du göra för att spara vatten:

Vattna inte med dricksvatten.

Samla till exempel upp regnvatten och vattna växterna med det.

Duscha istället för att bada i badkar.

Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.

Undvik att diska under rinnande vatten.

På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du ett kallt vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att till exempel vattna växter med.

Källa: Livsmedelsverket.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.