Länder går samman för att förbjuda alla PFAS-kemikalier

Kemikalieinspektionen har börjat samarbeta med myndigheter från fyra andra EU-länder för ett omfattande förbud mot PFAS-kemikalier.

Det var 2013 som vattenverket Brantafors i Kallinge stängdes efter att det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik upptäckt förhöjda halter av det nu förbjudna ämnet PFAS (poly- och perfluorerade alkylsyror) i dricksvattnet, vilket var startskottet för den så kallade PFAS-skandalen.

”Sett stora problem”

Nu vill Kemikalieinspektionen, i ett samarbete med myndigheter i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge, förbjuda all användning av alla PFAS-ämnen som inte är nödvändig. Det rapporterar Sveriges radio-programmet Kaliber.

– Vi har ju sett ett problem med de här ämnena. Inte minst att de har förorenat vårt dricksvatten. De är extremt persistenta, så de bryts ju inte ner i miljön, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, till programmet.

Kopplats till utveckling av cancer

PFAS är en grupp med 4 700 olika ämnen och redan nu är två grupper av PFAS-ämnen förbjudna. Vissa PFAS-ämnen är, enligt Kemikalieinspektionen, skadliga för hälsan och har kopplats till utveckling av vissa cancerformer.

Enligt Kaliber ska de fem länderna nu arbeta fram ett förslag och Kemikalieinspektionen tror att det är klart tidigast nästa år. Sedan ska det vidare till EU-kommissionen och medlemsländerna. Ett förbud kan träda i kraft om fem år.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.