Kräver förbud mot gift som förstör dricksvatten

Läs mer här

Skåne

Kräver förbud mot gift som förstör dricksvatten

Publicerat måndag 14 augusti kl 20.37
Charlotte Sparrenbom, geolog: Vatten är vårt viktigaste livsmedel
(0:59 min)
Gula varningsskyltar på en röd stugvägg.
1 av 4
Fynd av kemiska bekämpningsmedel i skånskt vatten gör att röster höjs för att förbjuda giftet bentazon. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Röster höjs för att förbjuda ogräsgiftet bentazon, som förorenar källor där skånska kommuner hämtar sitt dricksvatten. EU avgör om det blir förbud.

Som vi tidigare berättat visar en ny studie att det finns kemiska bekämpningsmedel i skånskt grundvatten. När länsstyrelsen undersökte 27 grundvattentäkter runtom i Skåne, där kommuner hämtar sitt dricksvatten, hittades bekämpningsmedel i 22 av dem. Det finns brunnar i Båstad, Kristianstad och Simrishamn där vattnet är otjänligt.

Från Kristianstads kommun och Lunds universitet finns exempel på röster som höjs för att förbjuda ett av ogräsgifterna som föronerar skånskt vatten. Bentazon används i jordbruket, tar sig in i dricksvattenbrunnar och pekas ut som den värsta miljöboven bland kemiska bekämpningsmedel.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel.

– Det finns en del bekämpningsmedel, till exempel bentazon, som över huvud taget inte borde få användas. Vi hittar det absolut mest frekvent. Så vi undrar varför det fortfarande är godkänt. Vi behöver få bättre kontroll på vattnet som är vårt viktigaste livsmedel, säger Charlotte Sparrenbom, som är geolog vid Lunds universitet.

Halterna minskar

Men Agneta Westerberg, som är avdelningschef på Kemikalieinspektionen, säger att hotet från bekämpningsmedel mot dricksvatten inte är lika stort i hela Sverige.

– En rapport visar resultatet att halterna minskar, även av bentazon, i grundvattnet generellt i hela landet, säger Agneta Westerberg.

EU bestämmer

Det är EU som beslutar om att förbjuda giftiga ämnen och just framtiden för bentazon ska avgöras i höst. Sverige har inte tagit ställning till om man vill ha ett förbud.

Vi väntar med att ta ställning.

– Vi väntar fortfarande på vissa utredningar. Under hösten så kommer Sverige och Kemikalieinspektionen att ta ställning i frågan, säger Agneta Westerberg.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.