24.08.18

Koka dricksvattnet!

Läs mer här

Publicerad onsdag, 22 augusti 2018, 23:41 av Björn Smitterberg

vattenverk_skyltI samband med provtagning av dricksvattnet i Lidköping har det konstaterats bakterier i vattnet och vattnet måste kokas för att kunna användas. Meddelandet kom i kväll via Lidköpings kommuns hemsida och så kallat VMA – viktigt meddelande till allmänheten. Meddelandet gäller Lidköping och Grästorp.

Det har upptäckts e-Colibakterier i det kommunala ledningsnätet och allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning måste kokas. Det kommer att ta flera dagar innan problemen är lösta – åtminstone till början av nästa vecka.

e-Coli bakterier är en signal på att kvaliteten inte är som den ska. Bakterien finns hos såväl människor och djur, och kan växa till i livsmedel och vatten.

– Det är på flera provtagningspunkter i Lidköping som vi har hittat e-colibakterier och resultatet är tyvärr otjänligt och därför vill vi som en säkerhetsåtgärd uppmana alla kommuninvånare att koka sitt dricksvatten och vattnet till matlagning, säger Linda lundström, förvaltningschef Teknisk Service.

– Vi rekommenderar att koka vattnet till matlagning, men annars går det att använda till hygien. Det här kan inte avblåsas förrän på lördag kväll tidigast, när vi fått nya provsvar.

Just nu vet vi inte anledningen till problemet utan håller på att analysera provtagningsresultaten för att kunna lokalisera problemet.

Lidköpings kommun har gått in i krisberedskap, sjukhus och vårdinrättningar vidtar just nu åtgärder för att säkra sin verksamhet.

Grästorp får en stor del av sitt vatten från Lidköping.

Bli kontaktad av oss och få gratis rådgivning