I framtiden kanske du inte spolar i dricksvatten

Läs mer här

Lyssna här

Publicerat måndag 13 mars kl 09.11
Iréne Bohman.
Iréne Bohman, vattenvårdsdirektör. Foto: Nick Näslund/Ann-Sofie Ottosson/Sveriges Radio

I framtiden kan det komma att krävas att Sverige delar upp vattnet i olika kvaliteter. Det säger Iréne Bohman, vattenvårdsdirektör i Södra Östersjöns vattenvårdsdistrikt.

Iréne Bohman som ansvarar för att hålla koll på vattnets kvalitet i Sydsverige följer utvecklingen även i Kalmar än. Vattenkvaliteten som vi tagit för givet är inte längre lika självklar.

– I våra hem gäller det att se till att vattnet inte bara rinner förbi, både i handfatet när man borstar tänderna och på andra ställen, säger hon.

– Vi måste också börja tänka på olika vattenkvaliteter. Ska vi vattna fotbollsplaner, så borde det gå att vattna med något annat vatten än dricksvatten.

I flera andra länder är vattnet på toaletten inte av dricksvattenkvalitet. Så kan det också bli i Sverige, spår Iréne Bohman:

– Tänker vi ännu mer storskaligt och långsiktigt kanske vi i samhället borde fundera på om man ska ha andra lösningar än att spola dricksvatten i toaletterna.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.