Hoten mot dricksvatten kartläggs

Publicerat söndag 22 maj kl 10.54

 

Nu ska de långsiktiga hoten mot dricksvatten kartläggas.

Vänern och Göta Älv försörjer 800 000 personer med dricksvatten. Och det finns en rad faktorer som kan utgöra ett hot mot vattenkvaliteten i Vänern.

–  Framtida klimatförändringar kan öka risken för parasiter och bakterier. Vi kan få problem med främmande arter som på sikt kan påverka vattenkvaliteten. Men idag har vi mycket god vattenkvalitet i Vänern, säger Sara Peilot på Vattenvårdsförbundet.

Men bra vatten är ingen självklarhet. Flera kommuner vid Vänern och längs Göta Älv arbetar med hur de ska skydda sitt dricksvatten i framtiden eftersom det kan bli mycket dyrt med förorenat vatten. Därför görs nu en övergripande kartläggning som ska vara klar i höst.

–Då hoppas vi att det blir en bra utredning som Vänerkommunerna kommer att ha stor nytta av i sitt fortsatt arbete med att bilda vattenskyddsområden, säger Sara Peilot.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.