Hem & Hyra granskar: Så mycket miljögift finns i dricksvattnet

ÖSTERGÖTLAND Dricksvattnet i kranen hade dubbelt så höga PFAS-halter som vid vattenverken. Det visar Hem & Hyras provtagningar i lägenheter i Norrköping, Linköping och Motala.

Det luktar inte, smakar inte, syns inte, men uppmärksammas som ett allt större samhällsproblem. Miljögiftet PFAS, som har använts i impregnering och brandskum, har visat sig ha flera negativa hälsorisker och har hittats i dricksvattnet i flera svenska kommuner.

I Östergötlands tre största städer har PFAS hittills inte angetts som något större problem. Enligt vattenverken i Norrköping, Linköping och Motala visar deras provtagningar på låga halter, mellan 3 och 10 nanogram per liter. Det är långt under dagens gräns på 90 nanogram. Men proverna görs i verken och inte ute hos konsumenterna.

Hem & Hyra har därför undersökt hur det ser ut i kranen hemma hos hyresgäster. Vattenprover har tagits i totalt sex hyreslägenheter i Norrköping, Linköping och Motala och sedan skickats för analys hos Örebro universitet, som bedriver forskning om PFAS.

Resultaten visar på betydligt högre halter i dricksvattnet jämfört med kommunernas prover. I Jakob Jönssons lägenhet på Matchgatan i Norrköping uppmättes 14,2 nanogram PFAS ur kökskranen. Det är dubbelt så mycket jämfört med kommunens prover som funnit 7,5 nanogram som mest.

I Motala har kommunen funnit som mest 5,3 nanogram i dricksvattnet, medan vår mätning hittar 17,1. I Linköping har Tekniska verken som mest funnit 10 nanogram, medan våra mätningar hittar
upp till 18,6.

– Det låter ju mycket, det gör det. Vi vet inte på rak arm vad det skulle bero på, det kan finnas många orsaker, säger Malin Magounakis, avdelningschef på Tekniska verken i Linköping.

Hur god kontroll har ni på PFAS när vi hittar mer i kranen?

– Jag känner att vi har god koll. Men det är stora osäkerheter i mätdata när man rör sig i så små halter, säger hon.

Varför resultaten skiljer sig finns inget enkelt svar på, men enligt Örebro universitet finns tre tänkbara teorier. En är att PFAS-halterna varierar beroende på vilken dag proverna tas. En annan att labbet och analysmetoderna skiljer. Kommunernas analyser sker hos kommersiella labb som inte kan mäta lika noggrant som det i Örebro.

– Vi använder en väldigt känslig metod som innebär att vi också kan rapportera lägre halter, säger Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi, vid Örebro universitet.

En annan teori är att vattnet kan ha förorenats med PFAS i ledningarna. Ett område som är ganska outforskat.

– Det skulle kunna vara så att biofilmen som finns i rörledningarna ackumulerar PFAS och efter ett tag börjar släppa vilket gör att halterna i kranen blir lite högre. Det är bara en spekulation, säger Anders Glynn, livsmedeltoxikolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Ingen av de PFAS-halter som vi hittat anses hälsofarliga i dag. Men ny forskning visar nya risker och Livsmedelsverket har signalerat att åtgärdsgränsen för PFAS i dricksvatten måste sänkas. Hur mycket är inte klart. På vattenverken avvaktar man med åtgärder tills de nya gränserna har kommit.

– Jag ser det som att vi har en god vattenkvalitet. Vi har koll och kör kontinuerliga provtagningar. Vi följer det regelverk som finns i dag. Om du ringer om två år har vi kanske fått nya siffror att förhålla oss till, säger Bodil Widell, gruppchef på Nodra i Norrköping.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.