Däremot drar VA Syd tillbaka rekommendationen för Hardeberga, Södra Sandby, Flyingeby, Flyinge, Gårdstånga, Getinge, Holmby och Hammarlunda.
Det var i torsdags som VA Syd tillsammans med miljöförvaltningen i Lund tog beslutet att utfärda rekommendation om att koka vattnet i Lund med omnejd. Anledningen var att vattenprover vid en rutinkontroll visat förhöjda värden av koliforma bakterier vilket gör att dricksvattnet är otjänligt.
Senare under dagen drogs rekommendationen tillbaka för halva Lunds stad.
– Vi har nu tagit fler prover för att ringa in problemet. Vi spolar också ledningarna, säger Magnus Ek, tf avldeningschef för dricksvattenavdelningen på VA Syd.
Den spolning som VA Syd genomför i områdena Kobjer och Möllevången kan medföra att det kommer missfärgat vatten ur kranen.
Magnus Ek uppskattar att omkring 40.000 människor i Lund fortfarande är drabbade av otjänligt vatten. De drabbade bor i Linero, Mårtens fälad, Östra torn, Tuna, Professorsstaden, Ideon, Universitetsområdet, norra delen av centrala Lund, Sockerbruksområdet, Möllevången, delar av Kobjer och Nöbbelöv samt Stångby och Norra fäladen.
Vet ni hur bakterierna har kunnat komma in i ledningarna?
– Nej. Och det är inte säkert att vi kan få bekräftat vad som har hänt. Dessvärre är det inte ovanligt. Koliforma bakterier finns i ytvatten och jord, det är en indikatorbakterie. Nu är det viktigaste att få ut bakterierna från ledningsnätet, säger Magnus Ek.
Vet ni vad det är för typ av koliforma bakterier?
– Nej, inte ännu. Vi håller på att ta reda på det.
Nya provsvar väntas på söndag kl 16.00 då VA Syd har uppdaterad information om kvaliteten på dricksvattnet i berörda områden. VA Syd måste ha två prover efter varandra som visar att vattnet är tjänligt innan kokrekommendationen upphävs.