Första provresultatet godkänt – fortsatt rekommendation att koka vattnet

Under fredagen meddelade Mariestads kommun att analysresultatet av dricksvattnet visade att vattnet ut från Lindholmens vattenverk var förorenat.
Nu har första provresultatet kommit in godkänt. Invånare med kommunalt dricksvatten rekommenderas dock fortsatt att koka vattnet.

Under fredagen meddelade Mariestads kommun på sin hemsida att de fått in analysresultatet av det kommunala dricksvattnet. Det visade på att det finns en mikrobiologisk förorening i vattnet som kommer ut från Lindholmens vattenverk.

Kommunen rekommenderade alla med kommunalt dricksvatten som bor i Mariestads tätort inklusive Sjölyckan, Sjötorp, Ullervad, Jula, Hasslerör, Lyrestad, Sjöängen, Askevik, Moviken Böckersboda och Örvallsbro att koka sitt dricksvatten.

Första provresultatet

Nu har ett första provresultat kommit. Det visar på godkänt resultat och att vattnet som går ut från Lindholmen inte är otjänligt eller innehåller mikrobiologisk förorening.

Men kokningsrekommendationen kvarstår.

För att häva en kokningsrekommendation som denna krävs två på varandra godkända prover. Kommunen har tagit nya prover som ska analyseras.

Rekommendationen kan hävas tidigast på måndag beroende på analysresultatet.

Det här ska du göra vid en kokningsrekommendation

• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Det går fortsatt att tvätta sig och duscha utan att koka vattnet.

• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Källa: Mariestads kommun

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.