Försöken att slå ihjäl ett helt landskap

Partifärgen spelar ingen roll. Hela Öland står bakom protestlistorna mot fossilgasutvinning som i tisdags lämnades in till Näringsdepartementet i Stockholm.

Politik och förnuft hänger inte alltid ihop. Men när det gäller just borrningen i den öländska kalkstensgrunden och riskerna det för med sig mot vårt redan utsatta grundvatten på Öland så är samstämmigheten enorm.

Det är faktiskt inte rimligt att en minerallag från 1600-talet ska kunna göra att vem som helst kan sätta borren i Öland och äventyra vårt dricksvatten. Frågan är superaktuell i dessa dagar då vårt grundvatten är på väg att ta fullständigt slut, när vi har bevattningsförbud, när tankbilar far i skytteltrafik dygnet runt över Ölandsbron och när länsstyrelsen tummar på alla regler för att lägga nödledningar över Kalmarsund så snabbt det bara går.

Att riksdag och regering i det läget säger ”lycka till” och ”varsågod” åt Preem att genom sitt dotterbolag Gripen Gas sätta upp borrtorn på fem känsliga öländska naturområden är helt obegripligt. Hur kan Sverige ens ha mage att kritisera skövlingen av regnskog i Brasilien eller mineralbrytning i Afrika?

Någonstans måste det väl ändå finnas ett förnuft?

5 200 personer har undertecknat protestlistorna mot fossialgasutvinning som lämnats vid Näringslivsdepartementet i Stockholm. Det innebär att ungefär hälften av Ölands alla hushåll har satt sitt namn under listan. Egentligen kanske det är fel att kalla det för en protest. För handlar det om en manifestation för livet. Vi som bor och lever på Öland vill fortsätta att kunna göra det. Vårt dricksvatten är en absolut förutsättning.

Precis allting berörs när det gäller dricksvattnet. Ingen kommer undan – turism, jordbruk, ja och så du och jag som bor på Öland.

Det här är en glesbygdsfråga av högsta vikt. Vi blir fråntagna våra poliser, höghastighetstågen dras så långt som möjligt från oss, vi som Sveriges största lökexportörer får inte använda samma bekämpningsmedel som EU-konkurrenterna och Kalmar län har lägst andel statliga jobb av samtliga län.

Någonstans måste detta ta slut. Att också förstöra vårt dricksvatten är närmast bokstavligt talat ett sätt att försöka slå ihjäl ett helt landskap.

Nu får det banne mig vara nog!

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.