Fler svenskar dör av radon än av trafikolyckor – varför har vi inte kommit längre?

Beskrivning av samhällsfrågan

Beräkningar visar att radon i bostäder orsakar cirka 500 lungcancerfall varje år i Sverige. Det motsvarar fler dödsfall än i trafiken. Ändå har runt 10 procent av Sveriges bostäder fortfarande en radonhalt över riktvärdet. Varför har vi inte kommit längre och vad händer nu?

Utökad beskrivning av samhällsfrågan

Eftersom radon är ett hälsofarligt ämne rekommenderar Folkhälsomyndigheten att radonhalten inte bör överstiga riktvärdet 200 Bq/m3 (bequerel per kubikmeter) i bostäder och allmänna lokaler. Flera hundra tusen bostäder överskrider fortfarande detta riktvärde. Även i skolor och på arbetsplatser förekommer radonhalter som är alltför höga. Det finns väl beprövade metoder att sänka radonhalten i byggnader men först steget är förstås att mäta radonhalten för att konstatera om det finns ett problem att åtgärda. Det är relativt enkelt och billigt att mäta radonhalten. Varför har vi Sverige inte kommit längre? Varför bor och arbetar så relativt många i miljöer med hälsofarlig radonhalt? På seminariet ska vi tillsammans med deltagare från kommuner, myndigheter och intresseorganisationer dyka djupare i vad som saknats i arbetet hittills och vad som nu görs för att komma ikapp.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.