Enkla åtgärder kan göra dricksvatten i egen brunn bättre

Läs mer här

Pressmeddelande   •   Apr 19, 2018 08:28 CEST

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Falkenbergs kommun bedömer att mellan 4 000 – 4 500 hushåll i kommunen tar sitt dricksvatten från egen brunn, och är därmed också ansvariga för sitt vatten. Men det är många som inte känner till det – det vill kommunen ändra på.

– Vi har märkt att det är många familjer som har egen brunn som knappt vet var den ligger, än mindre hur den ser ut inuti. Men det är ganska enkelt att ha koll på sitt vatten, säger Lennart Lorick som arbetar med vatten och avlopp på Falkenbergs kommun.

För att öka kunskapen har Falkenbergs kommun och Livsmedelsverket valt att skicka ut en broschyr som ska hjälpa dem med egen brunn att ha bättre koll på sitt vatten. Den kommer runt den 20 april.

Ta prov regelbundet

Det bästa sättet att ha koll på vattenkvaliteten är att göra regelbundna provtagningar.

– Det är viktigt att vattnet är klart, friskt och smakar bra men det är ingen garanti för att det är fritt från oönskade smittämnen eller föroreningar, säger Lennart Lorick.

Checklista – ha koll på riskerna

Detta ska helst inte finnas närmre din brunn än 30-50 meter.

  • oljetank
  • plats för tvätt av bil eller andra fordon (använd helst biltvätt)
  • plats där bekämpningsmedel används eller förvaras
  • avloppsanläggningar
  • eventuell gödselhantering eller djurhållning
  • nära väg (vägsalt mm)

Här finns broschyren: bit.ly/dinbrunn

Här hittar du auktoriserade laboratorier som kan testa ditt vatten: https://www.swedac.se/amnesomraden/dricksvattenanalys/

 

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.