Dricksvattnet i Nykarleby bör kokas innan förtäring – bakterie tyder på att vattnet är förorenat

Läs mer här

2020-09-16

Vattenprover tyder på att kranvattnet i Nykarleby har kontaminerats. Därför ska allt vatten som dricks eller används till matlagning kokas i fem till tio minuter.

Hälsoinspektören och Nykarleby kraftverk meddelar att man funnit en koliform bakterie i vattenprover som togs måndagen den 14 september.

Bakterien tyder på att vattnet kontaminerats och att det också kan finnas sjukdomsalstrande bakterier i kranvattnet.

Koliforma bakterier är inte farliga i sig. Det är en indikatorbakterie som tyder på att också andra bakterier kan växa i ledningarna.

Koka dricksvatten

Allt kranvatten ska därför kokas i fem till tio minuter innan det kan drickas eller användas i matlagning.

För tvätt kan vattnet användas normalt.

Just nu pågår kartläggning och provtagning för att reda ut om vattnet är förorenat och hur föroreningen i så fall uppkommit.

Informerar och undersöker vidare

Tony Eklund som är vd på Nykarleby kraftverk påpekar att det är fråga om endast en koliform bakterie, men man vill ta det säkra före det osäkra.

Eklund säger att man från kraftverkets sida varit i kontakt med de vattenandelslag som köper vatten av Nykarleby och man har även kontaktat restauranger, äldreboenden och skolor utöver att man informerar allmänheten.

Resultaten från dagens provtagningar väntas på onsdag eftermiddag. Åtminstone tills dess ber man Nykarlebyborna fortsätta att koka sitt dricksvatten.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.