– Vi har kommit fram till att det behövs en betydligt mer kommunal samverkan mellan kommunerna för att då skapa bättra kvalitet i dricksvattnet för framtiden och också skydda dricksvattentäktet. Det behövs också ett mer regionalt synsätt, där kommunerna jobbar ihop i regioner, för att få bukt med de risker som finns för framtiden, säger Gunnar Holmberg.
I dagens rapport pekas klimatförändring ut som den största anledningen till att dricksvattnet riskerar att försämras. Utredningen drar slutsatsen att kommuner måste samarbeta med varandra och svenska staten för att motverka föroreningen av dricksvatten. I rapporten föreslås lösningar med en uppskattad totalkostnad på runt 100 miljoner, vilket landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ställer sig positiv till.
– Det är vårt viktigaste livsmedel. Utan vatten har vi inget liv, så de pengarna ska nog inte vara något problem att få fram, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Både Naturskyddsföreningen och branschorganisationen Svenskt Vatten ställer sig positiva till utredningen, men är ändå oroliga för framtiden. Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten, menar att det behövs tydligare direktiv för att kommuner ska hålla sitt vatten rent från kemikalier.
– Vi tycker att dricksvattenutredningen underskattar hotet från kemikaliesamhället. På Svenskt Vatten ser vi att det behövs nationella regler mot hantering av ett antal farliga kemiska ämnen nära dricksvattentäkter.