Bekämpningsmedel i råvatten i Sunne

Läs mer här

UPPDATERAD 20-09-16
PUBLICERAD 20-09-16

Provtagningar av råvattnet i Öjerviks vattenverk i Sunne har visat att det innehåller halter av bekämpningsmedlet pentaklorfenol.

– Det finns inga spår i dricksvattnet hos användare. Ingen hälsorisk föreligger i nuläget. Däremot utökar vi provtagningen och startar omgående en extern utredning. Vi behöver ta reda på hur vattenverkets process skulle kunna förses med filtrering för att reducera bekämpningsmedlet, säger Hans Nilsson, enhetschef för vatten & avlopp i Sunne kommun, i ett pressmeddelande.

I dagsläget har kommunen inget svar på var bekämpningsmedlet kommer ifrån. Tidigare provtagningar, som genomförts sedan 2002, har inte påvisat bekämpningsmedlet.

Öjerviks vattenverk försörjer Sunne tätort, Västra Ämtervik, Öjervik och Rottneros med dricksvatten.

FAKTA

Pentaklorfenol (PCP) är en klorerad aromatisk fenol som är starkt giftig för alger, bakterier och svampar. Det började produceras på 1930-talet, och marknadsförs under många olika handelsnamn. Det finns som ren PCP, eller som natriumsalt av PCP, det senare lättlösligt i vatten. Källa: Wikipedia

Råvatten är, enligt NE, ytvatten eller grundvatten som efter någon form av beredning kan användas som dricksvatten.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.