Aquabion ”Hjälper inte” – Villaägarna varnar för produkt

https://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/villaagarna-varnar-for-produkt-hjalper-inte/

2018-04-18

Villaägarna varnar för en produkt som just nu marknadsförs bland annat i Simrishamn. Produkten har ingen som helst effekt på kalkproblem i vattnet, slår Villaägarna fast.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Villaägarnas riksförbund granskar kontinuerligt olika produkter som marknadsförs till villaägare. På sin hemsida listar de sedan produkter som enligt expertis är undermåliga.

Nu senast har Villaägarna fått ögonen på produkten Aquabion, som marknadsförs i bland annat Simrishamn.

– Om man tittar på en karta över landet som visar var det finns hårt dricksvatten så sammanfaller den ganska väl med de orter produkten marknadsförs i. I Simrishamn är vattnet kalkhaltigt och därför har företaget satsat här, säger Ulf Stenberg, chefsjurist hos Villaägarnas riksförbund.

Förbundet har låtit granska produkten och kommit fram till att den inte har någon effekt.

– Den kostar 8 000 kronor, men hjälper inte ett dugg, säger Ulf Stenberg.

Aguabion är en rörbit med ett zinkbleck. Enligt marknadsföringen ska zinken göra att kalken i vattnet förlorar sin fästförmåga och åker med vattnet ut i avloppet. Enligt ett utlåtande från Lunds Tekniska högskola kan det fungera om vattnet håller 300 grader och har ett högt tryck. Dock inte i en vanlig vattenledning.

– Om man har problem med kalkrikt vatten är det bättre att satsa på ett avhärdningsfilter, säger Ulf Stenberg.

Företaget som säljer Aquabion slår ifrån sig kritiken.

– Man har samma kalkhalt i sitt vatten men slipper kalkbeläggningar, förklarar Johan Eliasson som representerar företaget.

Han menar också att det finns felaktigheter i granskningsutlåtandet.

– Den kanske mest anmärkningsvärda felaktigheten är att vår produkt påstås innehålla koppar och zink. Något som inte stämmer. Om granskningen bygger på detta felaktiga antagande är det troligen så att mycket annat i utlåtandet inte stämmer.

Andra produkter som intresseorganisationen varnat för är vildsvins- och rådjursskrämmor som påstås skrämma bort djuren med ljud och ljus, cigarettkortet som påstås minska de skadliga ämnena i cigaretter och ett värdelöst minireningsverk.

En uppmärksammad produkt som Villaägarna varnade för för en tid sedan är elektroosmotisk dränering.

– Enligt marknadsföringen ska en elektrisk låda med sladdar få vattnet i marken att vika av. Tekniken skulle ersätta vanlig dränering med rör. Produkten kostade 70 000 kronor, men fungerade inte alls. Produkten fick stor uppmärksamhet eftersom tv-programmet Äntligen hemma lyfte det som en bra produkt.

emma.lawesson@ystadsallehanda.se

 

Här kan ni läsa vad Villa ägarna skriver om produkten.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.