Lidköpings kommun gick ut med uppmaningen genom ett VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) under onsdagskvällen. Senare på onsdagskvällen gick Grästorps kommun ut med samma VMA till sina invånare. Uppmaningen att koka vattnet gäller för samtliga omkring 40 000 invånare i Lidköpings kommun och omkring 6 000 invånare i Grästorps kommun.

– Det är på flera provtagningspunkter i Lidköping som vi har hittat e-colibakterier och resultatet är tyvärr otjänligt och därför vill vi som en säkerhetsåtgärd uppmana alla kommuninvånare att koka sitt dricksvatten och vattnet till matlagning, säger Linda Lundström, förvaltningschef på teknik och service på kommunens Facebook-sida.

Enligt SR Skaraborg kan det röra sig om halter av tarmbakterier som är 20 gånger högre än gränsvärdet.

Lidköpings kommun uppger att de nu har gått upp i stabsläge och arbetar för fullt för att vattentillförseln ska kunna säkras till särskilt samhällsviktiga funktioner som sjukhuset och andra vårdinrättningar.

Vara kommun, Grästorps kommun och Essunga kommun är anslutna till samma vattensystem. Vara kommun uppgav på sin hemsida på onsdagskvällen att inga ytterligare åtgärder kommer att vidtas och att prover hittills inte har visat på några tarmbakterier i dricksvattnet.

För mer information om vattenläget rekommenderas det att lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg