Akut kris hotar dricksvattnet

https://www.sydostran.se/ronneby/akut-kris-hotar-dricksvattnet/

RONNEBY ,
I höstas slog Åke Nilsson i Värmansnäs larm om mycket låga vattenivåer i Listersjöarna. I dag är situationen än mer kritisk.
I höstas slog Åke Nilsson i Värmansnäs larm om mycket låga vattenivåer i Listersjöarna. I dag är situationen än mer kritisk.
FOTO: MATTIAS MATTISSON

Situationen har aldrig tidigare varit så allvarlig.

Nu vädjar det kommunala va-bolaget till allmänheten – hushåll med dricksvattnet.

Hoppet ställs till den nya vattenledningen från Karlsnäs, som är försenad.

– Vi ser att förbrukningen har ökat kraftigt och att våra reservoarer töms. Det är väldigt tidigt på sommaren och fortsätter det så här riskerar vi att få stora problem om ett akut läge skulle uppstå, säger Conny Miketinac, driftschef för vatten och avlopp på det kommunala bolaget Miljöteknik.

Varför har förbrukningen ökat?

– Jag kan bara spekulera, men det kan vara så att folk har fyllt på sina pooler och ökat bevattningen i trädgårdarna när de vet att ett förbud är på gång.

Sydöstran berättade i höstas om situationen i Listersjöarna, vattensystemet som ingår i kommunens råvattenuttag och förser Ronneby tätort med dricksvatten. Då slog Åke Nilsson i Värmansnäs larm om mycket låga nivåer i sjön.

Conny Miketinac konstaterar att den negativa trenden håller i sig. Listersjöarna har inte återhämtat sig under vintern, så som man hade hoppats.

– Vi ser att vi i dag har lägre nivåer i sjön än vid samma tid i fjol. Förra året var kritiskt, men nu har vi alltså ännu sämre utgångsläge.

– Därför har vi tagit beslutet att det aviserade bevattningsförbudet införs omedelbart, vi väntar alltså inte till 1 juni, som tidigare sagts.

Allmänheten uppmanas nu att tänka “vattensmart”, alltså att i möjligaste mån hålla igen på sin förbrukning av kommunalt dricksvatten.

Bevattningsförbudet innebär att gräsmattor och rabatter inte får vattnas. Biltvätt med kommunalt dricksvatten eller högtryckstvätt av exempelvis fasader och tak är heller inte tillåtet.

Pooler som inte rymmer mera än tre kubikmeter får fyllas, men Conny Miketinac vädjar ändå till medborgarna att använda så lite vatten som möjligt.

– Varje droppe räknas.

Enligt va-chefen är situationen i dag så allvarlig att kommunen inte skulle klara ett allvarligt nödläge.

– Om det uppstår en akut kris i vattenförsörjningen, då skulle vi exempelvis inte kunna förse Ronneby tätort med dricksvatten. Samma sak gäller i Bräkne-Hoby och vi har dessutom ganska nyligen fått tillföra verket i Eringsboda vatten från tankbil.

– Problemet är att vi inte har något reservvatten. Den nya vattenledning som ska byggas från Karlsnäs till vattenverket i Brantafors (Kallinge) är ännu inte i drift.

– Om den varit i gång så hade denna situation inte uppstått. Då hade vi kunnat reglera försörjningen i ett ihopkopplat system med Kallinges och Ronnebys dricksvatten.

Miljötekniks ansökan om vattenledningen har fått nej av både länsstyrelsen och Försvarsmakten. Hela processen har därmed försenats.

– Nu har vi presenterat en ny sträckning för ledningen, förhoppningsvis blir den godkänd. Vår ambition är att arbetet ska börja tidigt i höst och att den nya ledningen är i drift lagom till nästa sommar.

– Att vi snabbt får i gång Karlsnäsledningen är av yttersta vikt för hela kommunens framtida vattenförsörjning, säger Conny Miketinac.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.