Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Miljögifter i dricksvattnet – Halmstad toppar listan

Läs mer här

Av 42 undersökta vattenverk i hela landet är Halmstad det område som har högst uppmätta halter av miljögifterna, PFAS, i dricksvattnet.

– Det är absolut inte roligt att toppa den listan, säger säger Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.

En undersökning från Naturskyddsföreningen visar att två miljoner svenskars dricksvatten innehåller för mycket PFAS. I alla fall utifrån EU:s livsmedelsmyndighets (EFSA) nya gränsvärde på 3,8 nanogram per liter.

Tanken är att vid den nivån ska människor kunna dricka vattnet hela livet utan hälsorisker, och samtidigt klara av övrig PFAS-exponering.

Livsmedelsverket sätter gränsen

I Sverige gäller gränser satta av Livsmedelverket och enligt dem är vattnet drickbart upp till 90 nanogram per liter. I mätningarna som Naturskyddsföreningen redovisar ligger Halmstad på 47,4 nanogram.

Vattnet blandas på ledningsnätet i Halmstad men störst halter av PFAS visar vattenverket i Mickedala. Det kan i sin tur kopplas till det släckningsskum som militären använt i sin verksamhet genom åren.

– Det har trängt vidare ner i grundvattentäkterna runt Galgberget. Vi för en dialog med Försvarsmakten kring detta, säger Mattias Hultin.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR