Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Lidköping spårar smittkälla i vattennät: ”Högsta fokus”

Läs mer här

2018-08-24

Från en vecka till en annan hade nivåerna av tarmbakterien e-coli mångdubblats i Lidköpings vatten – och än vet man inte varför. Jakten på en smittkälla i kommunens vattennät är nu högsta fokus, berättar Linda Lundström vid kommunen.
– Det är illa. Det är därför vi går ut och larmar, säger hon.

Preliminära provsvar på Lidköpings vatten visade på halter 20 gånger högre än för vad som anses vara drickbart.

– Vi tar prover varje vecka, och det var på en regelbunden kontroll vi upptäckte det, säger Linda Lundström, förvaltningschef vid Teknisk service i Lidköpings kommun.

Trots att provsvaren endast var preliminära valde man att omedelbart gå ut med en kokningsrekommendation till kommunens invånare, berättar hon. Vad det är som orsakat smittan vet man inte i nuläget.

– Vi har inte de här problemen i vårt nät i vanliga fall, så det känns som att det är något som har hänt i nätet, säger Linda Lundström.

Högsta fokus

Till skillnad från den spridning av e-colibakterier som ägde rum i Lerums vattennät i somras tror man inte att smittan har med låga grundvattennivåer att göra, förklarar hon.

– Vi har hela Vänern som vattentäkt, så vi har inte haft de här problemen med vattennivåerna i sommar. Så jag tror inte det har med vattennivåerna att göra.

I stället jobbar man från teorin att det rör sig om en isolerad smittkälla, som till exempel en avloppsläcka in i dricksvattnet. Men Linda Lundström vill inte spekulera i vad källan kan vara förrän den är hittad.

– Vi försöker spåra smittkällan, det är högsta fokus på det nu.

”Minst en vecka”

Boende i Lidköping och Grästorp rekommenderas att koka sitt vatten innan man dricker det. Men det går bra att duscha i.

– Vi behöver ta reda på fakta. Men så länge folk fortsätter att koka sitt vatten så går det bra att dricka det.

Hur länge kommer man att behöva koka sitt vatten?

– Vi räknar med minst en vecka. Det finns en risk för att det blir längre. Det är svårt att säga någonting innan vi vet vad det är. Om vi tar bort smittan i nätet så kan man desinficera smittan med klor.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR