Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Letar nytt dricksvatten – med helikopterburen geofysik

Läs mer här

Tycker du att det cirkulerar ovanligt många helikoptrar i luften just nu? Det kan stämma. Samtidigt som bränder som uppstår i torkans spår bekämpas från luften, spanar SGU efter nytt dricksvatten från luften.

Vattenförsörjningen i Östergötland måste säkras. Det visar inte bara den senaste månadens rekordtorka, utan även fjolårets mycket låga grundvattennivåer i länet.

Sedan igår, tisdag 29 maj, pågår jakten efter nytt dricksvatten för fullt – från luften. Det är Sveriges geologiska undersökningar – SGU – som spanar efter nya vattentäkter med luftburen geofysik.

SkyTEM, heter det tekniska systemet, som mäter jordlagrens och bergarternas utsträckning och egenskaper med elektromagnetiska vågor. Systemet kan hämta information så långt ner i marken som 200 meter.

– Regeringen har intensifierat jakten på vatten. På flera håll i landet har SGU tack vare mätningarna kunnat peka ut områden där nya grundvattentäkter kan skapas. Målet måste vara att vattenförsörjningen ska fungera – oavsett var i landet du bor, förklarar Närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

När mätningarna är färdiga ska resultatet från dem samköras med den geologiska information man redan har i de undersökta områdena. På så sätt hoppas man kunna skapa en 3D-modell av marken under ytan som kan visa var hittills okända vattentäkter kan ligga gömda.

Mätningarna i Östergötland ska omfatta 650 kvadratkilometer och pågå under cirka två veckor. Därefter åker SGU:s helikoptrar vidare till Västergötland och Örebro, som ska kartläggas med samma teknik.

Resultatet av mätningarna väntas vara klart innan årsskiftet.

– Förhoppningsvis kan de nya flygmätningarna hjälpa oss att hitta nya grundvattenförekomster som minskar problemen med vattenförsörjningen i framtiden, säger Peter Dahlqvist, statsgeolog på SGU.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR