Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Länder går samman för att förbjuda alla PFAS-kemikalier

Kemikalieinspektionen har börjat samarbeta med myndigheter från fyra andra EU-länder för ett omfattande förbud mot PFAS-kemikalier.

Det var 2013 som vattenverket Brantafors i Kallinge stängdes efter att det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik upptäckt förhöjda halter av det nu förbjudna ämnet PFAS (poly- och perfluorerade alkylsyror) i dricksvattnet, vilket var startskottet för den så kallade PFAS-skandalen.

”Sett stora problem”

Nu vill Kemikalieinspektionen, i ett samarbete med myndigheter i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge, förbjuda all användning av alla PFAS-ämnen som inte är nödvändig. Det rapporterar Sveriges radio-programmet Kaliber.

– Vi har ju sett ett problem med de här ämnena. Inte minst att de har förorenat vårt dricksvatten. De är extremt persistenta, så de bryts ju inte ner i miljön, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, till programmet.

Kopplats till utveckling av cancer

PFAS är en grupp med 4 700 olika ämnen och redan nu är två grupper av PFAS-ämnen förbjudna. Vissa PFAS-ämnen är, enligt Kemikalieinspektionen, skadliga för hälsan och har kopplats till utveckling av vissa cancerformer.

Enligt Kaliber ska de fem länderna nu arbeta fram ett förslag och Kemikalieinspektionen tror att det är klart tidigast nästa år. Sedan ska det vidare till EU-kommissionen och medlemsländerna. Ett förbud kan träda i kraft om fem år.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR