Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Kräver förbud mot gift som förstör dricksvatten

Läs mer här

Skåne

Kräver förbud mot gift som förstör dricksvatten

Publicerat måndag 14 augusti kl 20.37
Charlotte Sparrenbom, geolog: Vatten är vårt viktigaste livsmedel
(0:59 min)
Gula varningsskyltar på en röd stugvägg.
1 av 4
Fynd av kemiska bekämpningsmedel i skånskt vatten gör att röster höjs för att förbjuda giftet bentazon. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Röster höjs för att förbjuda ogräsgiftet bentazon, som förorenar källor där skånska kommuner hämtar sitt dricksvatten. EU avgör om det blir förbud.

Som vi tidigare berättat visar en ny studie att det finns kemiska bekämpningsmedel i skånskt grundvatten. När länsstyrelsen undersökte 27 grundvattentäkter runtom i Skåne, där kommuner hämtar sitt dricksvatten, hittades bekämpningsmedel i 22 av dem. Det finns brunnar i Båstad, Kristianstad och Simrishamn där vattnet är otjänligt.

Från Kristianstads kommun och Lunds universitet finns exempel på röster som höjs för att förbjuda ett av ogräsgifterna som föronerar skånskt vatten. Bentazon används i jordbruket, tar sig in i dricksvattenbrunnar och pekas ut som den värsta miljöboven bland kemiska bekämpningsmedel.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel.

– Det finns en del bekämpningsmedel, till exempel bentazon, som över huvud taget inte borde få användas. Vi hittar det absolut mest frekvent. Så vi undrar varför det fortfarande är godkänt. Vi behöver få bättre kontroll på vattnet som är vårt viktigaste livsmedel, säger Charlotte Sparrenbom, som är geolog vid Lunds universitet.

Halterna minskar

Men Agneta Westerberg, som är avdelningschef på Kemikalieinspektionen, säger att hotet från bekämpningsmedel mot dricksvatten inte är lika stort i hela Sverige.

– En rapport visar resultatet att halterna minskar, även av bentazon, i grundvattnet generellt i hela landet, säger Agneta Westerberg.

EU bestämmer

Det är EU som beslutar om att förbjuda giftiga ämnen och just framtiden för bentazon ska avgöras i höst. Sverige har inte tagit ställning till om man vill ha ett förbud.

Vi väntar med att ta ställning.

– Vi väntar fortfarande på vissa utredningar. Under hösten så kommer Sverige och Kemikalieinspektionen att ta ställning i frågan, säger Agneta Westerberg.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR