Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Katastrofläget ingen slump – hög tid att agera i Köpings kommun

Mindre än en månad efter att en stor ledning vid Köpings vattentorn gick sönder och orsakade katastrofläge i hela kommunen fortsätter nu ledningar ge vika på fler håll. Vilka åtgärder vidtas för att räta upp situationen och ge Köpings invånare en trygg vattenförsörjning såväl som skydd mot översvämningar?

”Vattenledningsnätet i Köping mår allt sämre och sämre”, berättade Thomas Hare, arbetsledare på Köpings kommun, för P4 Västmanland förra veckan. Det efter att ännu en ledning brustit och orsakat en svårlokaliserad läcka i Kolsva. Ytterligare en läcka följde några dagar senare, denna gång vid Folkets hus.

Det är hög tid för såväl Köpings som resten av landets kommunpolitiker att se över vilka investeringar som krävs i VA-näten för att undvika fler dyra akutlagningar och avstängd vattentillförsel.

Det är lätt att inse att ett undermåligt VA-nät kostar skattebetalare såväl tid, pengar, kraft och dessutom ökad risk för ohälsa från otjänligt vatten. Det är även lätt att inse att det vi ser i Köping inte är någon slump. Många kommuner runt om i landet skjuter gång efter annan underhåll av sina VA-nät på framtiden. I genomsnitt har en kommun i veckan så stora problem med VA-systemet att invånarna uppmanas koka sitt dricksvatten, enligt en undersökning från United Minds från 2013. Vattenläckorna som nu inträffar är en påminnelse om problematiken med den inbyggda kortsiktigheten när det kommer till investeringar i VA-systemet – man vinner för det mesta varken väljare eller politiskt erkännande genom att satsa på långsiktiga och osynliga investeringar.

Ett systematiskt undermåligt underhåll riskerar även att på inte alltför lång sikt drabba enskilda individer som kan få svårt att försäkra sina bostäder, framförallt när klimatförändringarna sätter ytterligare högre krav på VA-näten.

– Alla försäkringar baseras på en grundprincip och att det ska gälla oförutsedda händelser. Nu har vi oförutsedda händelser som inträffar på samma ställe och samma tid varje år. Om inte kommunerna kan ta sitt ansvar för VA-systemen, så innebär det i slutändan premiehöjningar, konstaterade Staffan Moberg, Svensk Försäkrings ansvarige för klimat- och krishantering, under ett seminarium anordnat av VA-fakta förra året.

I dag har vi i Sverige en genomsnittlig livslängd på VA-nätet på 260 år, men den tekniska livslängden antas till cirka 80 år. Det går inte ihop, och det är inte hållbart. Det är hög tid för politikerna att ta ett långsiktigt ansvar för rätt till en säker dricksvattenförsörjning – och sluta slösa pengar på att laga när det går sönder.

Hampe Mobärg och Anders Mårtensson, samordnare VA-fakta

Läs mer

 

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR