Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Gotland klarar inte miljömålen för dricksvatten

Läs mer här

Vattengranskning i P4 Gotland

Gotland klarar inte miljömålen för dricksvatten

Publicerat måndag 13 oktober 2014 kl 05.00
”Det ser ut som päronsaft”
Sanda. Anna Wallin med barnen Arvid och Malva. De kan inte dricka brunnsvattnet, det är salt och ser ut som päronsaft. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Gotland klarar inte miljömålet för dricksvattnet till år 2020. Största problemet är de enskilda brunnarna. Cirka 7 000 privata brunnar har otjänligt dricksvatten eller tjänligt med anmärkning

Anna Wallin i Sanda är en av många med alldeles för salt vatten i kranen.

– För tillfället är det bräckt, så det här vattnet använder vi bara till matlagning, dusch och tvätt. Dricksvatten hämtar jag i Klintehamn, säger hon.

Vattnet i kranen är grumligt och smakar mycket salt.
Framför allt för småbarnens skull hämtar de därför dricksvattnet i Klintehamn.
Släkten har letat vatten länge på gården och har borrat och grävt minst sju brunnar. Innan brunnen med det här salta vattnet använde de en brunn som missfärgade kläderna i tvätten.

– Det ser ut som päronsaft när man häller upp det. Det färgar toaletter, handfat och så det. Det är inte kul. Och servera det är inte heller roligt. Det ser inte så aptitligt ut, berättar Anna Wallin.

Anna Wallin säger att många har dåligt vatten i Sanda.

Men problemet gäller hela Gotland. Det finns minst 10000 enskilda brunnar på ön.
I den senaste undersökningen Region Gotland gjorde för fyra år sen av 100 brunnar i alla socknar hade runt 70%, otjänligt vatten eller tjänligt med anmärkning. Totalt handlar det då alltså om 7 000 brunnar.

– Det är ju inte alls bra förstås. Det är alldeles, alldeles för höga siffror säger Magnus Petterson, miljöinskyddsinspektör på Region Gotland.

De vanligaste problemen är bakterier eller för mycket salt i vattnet. Bor och nitrat förekommer också i en del brunnar.

Ett av Sveriges 16 prioriterade miljömål som ska var uppfyllda år 2020 är ”Grundvatten av god kvalitet”. Med det menas bland annat att grundvattnet med få undantag har ”sådan kvalitet att det inte begränsar användningen av grundvatten för allmän eller enskild dricksvattenförsörjning.”
Det målet kommer Gotland inte att uppnå.

– Det är ett önskvärt mål, men det är inte möjligt att komma dit helt enkelt, säger Magnus Pettersson.

Anna Wallin i Sanda vill gärna ha ett gott, bra vatten i kranen.

– Ja, det hade varit trevligt att kunna ta ett glas vatten direkt ur kranen. Det går ju, men det smakar inte särskilt gott.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR