Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Höga halter av arsenik i dricksvatten på camping

Höga halter av arsenik har hittats i dricksvattnet på en camping i Mora kommun.

En camping i Mora kommun förbjuds nu använda det indragna dricksvattnet – detta efter att en analys visat att det innehåller en hög halt av arsenik. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Johannishom ligger mellan Mora och Malung vid E45:an.
Johannishom ligger mellan Mora och Malung vid E45:an.

Steiner camping kommit in med analyser som visarpå att dricksvattnet är tjänligt. Förbudet är alltså upphävt och de får användavattnet igen, meddelade Sara Hodler, miljöinspektör, Miljökontoret Mora/Orsa under onsdagen.

– Jag har aldrig varit med om ett liknande problem tidigare. Det är mycket ovanligt, säger Sara Hodler, miljöinspektör miljönämnden Mora-Orsa.

– Arsenik finns naturligt i berggrunden och det krävsett bra filer för att åtgärda problemet. Gränsvärdet för arsenik i dricvkvatten är tio mikrogram per liter. Campingen i Johannisholm hade värden på 13 mikrogram per liter.

Nicola och Monica Steiner äger Steiners Camping & Logde i Johannisholm och har eget vatten där det finns arsenik.

– Vi hade beställt filter från ett företag i Kanada, men de skickade fel delar. Vi har fått vänta på att rätt delar skulle skickas och när de äntligen kom föröskte en rörmokare få dem på plats. Efter fyra eller fem försök gav rörmokaren upp och det var till slut jag själv, som lyckades montera filtret, säger Nicola Steiner.

– Igår, måndag fick vi det senaste provsvaret och halterna av arsenik har sjunkit till 0,8 miligram per liter, vi ska skicka in det nya resultate av vattenanalysen till miljönämnden nu, säger Nicola Steiner.

Att driva företaget är mycket tidsödande och dyrt eftersom allt dricksvatten måste hämtas och levereras i dunkar och flaskor. Verksamheten med både camping och restaurnag har fungerat precis som vanligt, men i längden blir det för komplicerat att hämta allt dricksvatten.

– Jag hoppas verkligen det nya filtret hjälper, säger Nicola.

– Svarat på vattenanalysen har inte kommit till mig ännu, men har värdet sjunkit under gränsvärdet är det väldigt bra, säger miljöinspektör Sara Hodler.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR