Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Giftigt vatten hissas upp till HD

Läs mer här

 

SVERIGE28 maj 2017 07:59
Giftigt vatten hissas upp till HD
Dag efter dag drack 5 000 invånare i Blekinge ett förorenat dricksvatten. Nu kommer PFAS-skandalen att hissas upp till Högsta domstolen, som ska avgöra om vatten är en produkt. – Allt känns hopplöst. Ingen vill ta ansvar, säger Kallingebon Annika Lilja.
TT

Annika Lilja, 38, bor i Kallinge med sin tolvåriga dotter. Hon är en av 170 invånare som stämt det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik AB för att deras dricksvatten i flera år varit förorenat med kemikalien PFAS.
Bild: Johan Nilsson/TT
Annika Lilja, 38, sätter glaset under kranen och fyller det med dricksvatten. Hon minns tydligt måndagen den 16 december 2013. Då fick hon och runt 5 000 andra invånare i Kallinge och Ronneby beskedet att deras dricksvatten var förorenat med den numera förbjudna kemikalien PFAS.

– Jag fick höra på radion att den vanligaste biverkningen av giftet var sköldkörtelsjukdomar – och det var ju det jag hade, säger hon och skakar på huvudet.
– Det är även ärftligt och vi har det i släkten, men nu tänker man ju att man inte vet vad det beror på. Jag var väl egentligen lite för ung för att få giftstruma vid 35 års ålder.
Bara ett par kilometer från Annika Liljas lägenhet i centrala Kallinge ligger källan till att Brantafors vattenverk pumpat ut förorenat vatten. Från en brandövningsplats på flygflottiljen F17 har brandskum med kemikalier sipprat ned i grundvattnet och vattentäkten. Hur länge vattnet har varit förorenat vet ingen, men det aktuella skummet ska ha använts åren 1985–2003.
– Det kanske har varit som värst de senaste tio åren – min tolvåriga dotter har druckit förgiftat vatten under mer än halva sin livstid, säger Annika Lilja, som flyttade till Kallinge 2007.
Situationen i Blekinge saknar motstycke i Sverige.
– För svenska förhållanden är det hittills alldeles unikt med så här höga halter i dricksvattnet, säger professor Kristina Jakobsson.
I USA har kemiföretaget Dupont nyligen dömts att betala motsvarande sex miljarder kronor till 3 500 personer som drabbats av att företaget förorenat dricksvatten med ämnet PFOA i delstaterna Ohio och West Virginia. Studier på tiotusentals drabbade i området har visat på en ökad risk för exempelvis flera cancersjukdomar, sköldkörtelsjukdomar och tarmsjukdomen ulcerös kolit.
Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret för att vattnet förorenats i Kallinge och Blekinge, men säger sig inte ha känt till riskerna med brandskummet. Runt 170 personer har i stället stämt det kommunala vatten- och avloppsföretaget Ronneby Miljö och Teknik (Miljöteknik) eftersom det är kommunen som levererat det förorenade vattnet.
– Vi är inte ute efter något stort skadestånd. Sverige är inte USA. Men vi vill att någon tar ansvar, att mer pengar avsätts till långsiktig forskning och att de som är sjuka får hjälp, säger Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen i Kallinge och Ronneby.
Miljöteknik anser att föreningens krav om skadeståndsansvar ska prövas enligt lagen om allmänna vattentjänster. PFAS-föreningen anser att det är produktansvarslagen som ska tillämpas.

– Enligt produktansvarslagen har du ett strikt ansvar om du levererar giftigt vatten, men enligt lagen om allmänna vattentjänster krävs det att du har varit vårdslös för att ansvar ska inträda, säger advokat Göran Starkebo, föreningens juridiska ombud.
Parterna ska träffas i Blekinge tingsrätt den 15 juni och båda sidor vill att frågan om vilken lag som ska tillämpas ska skickas direkt upp till Högsta domstolen för ett snabbt avgörande. Om HD anser att vatten inte är en produkt kommer föreningen antagligen att lägga ner rättsprocessen.
– Då är det för stor risk att vi förlorar och får betala rättegångskostnaderna. Först bli förgiftad och sedan kanske få betala för det – smaka på det, säger Herman Afzelius.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR