Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Gifter och parasiter hotar Göteborgs dricksvatten

Läs mer här

Publicerad 

Gamla industrimarker längs Göta älv saneras för att säkra dricksvattnet från miljögifter. Men det är inte det enda som hotar dricksvattnet. Det finns även en växande oro för parasiter, skriver GP.

– Vi får kontinuerligt 1177-rapporter för att vi ska ha koll på om det sker större utbrott av magsjuka uppströms, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef för dricksvattenproduktionen i Göteborg, till GP.

Flera stora industrifastigheter längs Göta älv har sanerats under de senaste åren. Men det finns fortfarande en hel del föroreningar kvar i marken, så som bly, arsenik, kadmium och olika oljeföroreningar, skriver GP.

– Det finns egentligen ingen bra uppskattning på hur mycket föroreningar som läcker ut i älven, men vi har bockat av de värsta fastigheterna och flera stora saneringar pågår, säger Per Olsson, chef för enheten förorenade områden vid länsstyrelsen i Västra Götaland, till GP.

Parasiter kan spridas från jordbruk

Även parasiter utgör en risk mot Göta älv. Parasiter kan spridas från jordbruket längs med älven. Under de senaste 20 åren har råvattnet från älven blivit allt bättre när det kommer till kemikalier men sämre när det gäller mikroorganismer, skriver GP.

– Vi får kontinuerligt 1177-rapporter för att vi ska ha koll på om det sker större utbrott av magsjuka uppströms, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef för dricksvattenproduktionen i Göteborg, till GP.

Förorenad jord längs älven

Föroreningarna kommer även från de mängder av förorenad jord och avfall från Göteborgs industrier som kördes till Älven för att skapa mer landyta, skriver GP.

Länsstyrelsen har bidragit med över 200 miljoner kronor för sanering längs älven, och företag har lagt ännu mer. Det finns även flera gamla industritippar som riskerar att läcka föroreningar längre upp längs älvdalen, skriver GP.

Men Josefin Lundberg Abrahamsson tonar ner riskerna med att få i sig hälsofarliga ämnen via älvvattnet, trots att det då och då sker mindre skred längs älvkanten.

– Det har gjorts omfattande riskanalyser av Göteborgs vattenförsörjning sedan slutet på 1980-talet och vi testar kontinuerligt vattnet på massvis av olika ämnen. Längs hela älven finns sju kontrollstationer och så fort förhållandena förändras på något ställe får vi rapporter om det och stänger intaget, säger hon till GP.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR