Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Dricksvattnet i Nykarleby bör kokas innan förtäring – bakterie tyder på att vattnet är förorenat

Läs mer här

2020-09-16

Vattenprover tyder på att kranvattnet i Nykarleby har kontaminerats. Därför ska allt vatten som dricks eller används till matlagning kokas i fem till tio minuter.

Hälsoinspektören och Nykarleby kraftverk meddelar att man funnit en koliform bakterie i vattenprover som togs måndagen den 14 september.

Bakterien tyder på att vattnet kontaminerats och att det också kan finnas sjukdomsalstrande bakterier i kranvattnet.

Koliforma bakterier är inte farliga i sig. Det är en indikatorbakterie som tyder på att också andra bakterier kan växa i ledningarna.

Koka dricksvatten

Allt kranvatten ska därför kokas i fem till tio minuter innan det kan drickas eller användas i matlagning.

För tvätt kan vattnet användas normalt.

Just nu pågår kartläggning och provtagning för att reda ut om vattnet är förorenat och hur föroreningen i så fall uppkommit.

Informerar och undersöker vidare

Tony Eklund som är vd på Nykarleby kraftverk påpekar att det är fråga om endast en koliform bakterie, men man vill ta det säkra före det osäkra.

Eklund säger att man från kraftverkets sida varit i kontakt med de vattenandelslag som köper vatten av Nykarleby och man har även kontaktat restauranger, äldreboenden och skolor utöver att man informerar allmänheten.

Resultaten från dagens provtagningar väntas på onsdag eftermiddag. Åtminstone tills dess ber man Nykarlebyborna fortsätta att koka sitt dricksvatten.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR