Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Dricksvattnet blev förorenat av fluorhaltiga kemikalier

Läs mer här

Dricksvattnet blev förorenat av fluorhaltiga kemikalier

Publicerat kl 06.30
”Det är helt bedrövligt att en förening ska behöva stämma ett vattenverk”
En livboj hänger bredvid en å.
1 av 3
Ronneby-ån har förhöjda halter av PFAS, eftersom det finns kvar i marken och förs vidare dit via bäckar. Foto: Annika Digreus/Sveriges Radio

För drygt tre år sedan upptäcktes substanser med samlingsnamnet PFAS i dricksvattnet för flera tusen personer i Ronneby kommun. En del av dem lever nu med höga halter PFAS i blodet. De har bildat en förening som också förbereder sig för rättsprocess om frågan vem som bär ansvar för att de förgiftats.

Ekots Anna Larsson och Annika Digréus har varit i Kallinge och mött de som druckit PFAS-vatten, och frågat ansvariga hur det kunde gå som det gjorde, när det som kallats den största miljöolyckan i Sverige på decennier skedde.

– Det är anmärkningsvärt, det är ju helt bedrövligt att en förening med 170 medlemmar ska behöva stämma ett vattenverk. Man kommer att titta tillbaka på det här och undra hur kunde det gå till i en demokrati, det är 2017, det är Sverige … Hur är det möjligt?

Det frågar sig Herman Afzelius i Kallinge i Blekinge. Han är en av många tusen personer i Ronneby kommun, som genom åren fått sitt dricksvatten förorenat av fluorhaltiga kemikalier.

Drygt tre år har gått sedan den förorenade vattentäkten stängdes. Blodprover på drabbade Ronnebybor har i vissa fall visat mycket höga halter av fluorkemikalier i människor.

I hela Sverige har omfattande inventeringar gjorts av andra möjliga PFAS-föroreningar. Men än finns inga säkra metoder för att sanera varken jord eller grundvatten. Att rena dricksvatten är mycket dyrt och svårt.

Drabbade Ronnebybor har bildat PFAS-föreningen som ska processa om frågan om vem som tar ansvar för deras framtida hälsa. De inspireras av rättsprocessen i USA, där människor fått skadestånd efter att ha fått sitt dricksvatten förorenat av likartade fluorkemikalier.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR