Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Dåligt vatten ställer till problem i Lund

Läs mer här

 

Ica har sålt slut på vattenflaskor, Pressbyrån säljer inte kaffe och grundskolan Fäladsgården har kokat över 100 liter vatten. Så här har det otjänliga vattnet drabbat skolor, butiker och kaféer i Lund.

Av: Cornelia Mikaelsson
På torsdag rekommenderade VA Syd halva Lunds stad att koka dricksvattnet. Detta efter att prover visat spår av koliforma bakterier.
Vi frågade skolor, butiker och kaféer hur de har hanterat situationen.

Lovisa Ahlin, butikschef Pressbyrån, säljer vatten istället för kaffe.
Bild: Ingemar D Kristiansen
På Pressbyrån vid Lunds centralstation kunde kunder inte köpa kaffe på fredag morgon. Pressbyrån tillhör inte det område där kokningsrekomendationen kvarstår, men de valde ändå att ta det säkra före det osäkra.

– Det har kommit så många olika besked sedan vi blev informerade om det otjänliga vattnet i torsdags. Ibland är det okej att dricka vattnet och ibland är det inte okej, säger Pressbyråns butikschef Lovisa Ahlin.
– Jag vill inte riskera att någon blir sjuk, därför valde vi att inte servera kaffe i dag, säger Lovisa Ahlin.

På Pressbyrån vid stationen sålde man inte kaffe.
Bild: Ingemar D Kristiansen
Även om vissa kunder var sura för att de inte kunde köpa sitt dagliga kaffe, hade de flesta förståelse för Pressbyråns beslut.
– Många tycker att det är bra att vi tar VA Syds besked på allvar. Men några har blivit sura för att de inte kan köpa erbjudandet ”kaffe och bulle för 25 kronor”, säger Filip Wilander, butiksbiträde.

Stefan Bratz, områdeschef på måltidsservice, har fått dra tillbaka leveranser.
Bild: Ingemar D Kristiansen
På grundskolan Fäladsgården kokade kökspersonalen 120 liter vatten för att kunna skölja grönsaker till fredagens skollunch.
– Vi påverkas inte jättemycket då vi har möjlighet att koka stora mängder vatten i köket. Elever kan visserligen inte dricka vatten till lunchen, men det finns mjölk, säger Stefan Brantz områdeschef på måltidsservice.

En leverans med mat till sex kök var de dock tvungna att dra tillbaka på torsdag förmiddag.
– Det var synd att beskedet kom mitt på dagen. Vi hade redan sköljt grönsaker med det otjänliga vattnet när informationen nådde oss, säger Stefan Bratz.

Peter Wihrén, butikschef på Ica, har sålt rekordmånga vattenflaskor.
Bild: Ingemar D Kristiansen
Ica Supermarket på Fäladstorget har sålt 1 500 flaskor vatten sedan VA Syd slog larm. På fredag förmiddag fanns det bara bubbelvatten kvar i butiken.
– Vattnet tog slut redan i går. Vi beställde fler vattenflaskor sent i går kväll, men det tog också slut. Vi har sålt rekordmånga vattenflaskor och försöker att köpa in fler från Ica-butiker i Skåne, säger Peter Wihrén.

Caroline Backman, kund på Ica, köper bubbelvatten.
Bild: Ingemar D Kristiansen
Caroline Backman, kund på Ica Supermarket på Fäladstorget, var tvungen att köpa bubbelvatten med smak.
– I såna här situationer inser man verkligen hur sårbart ett samhälle är. I forsättningen kommer jag nog att ha ett lager med vatten hemma, säger Caroline Backman.

Sydsvenskan kommer att rapportera när nästa information från VA Syd kommer klockan 16:00 på lördag.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR