Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Åldrade vattenledningar är en tickande bomb

Lyssna här

Alex Sallay testar kvaliteten på vattnet i centrala Lund. En vecka efter larmet har VA-Syd ännu inte kommit tillrätta med den otjänliga bakterien. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Alex Sallay testar kvaliteten på vattnet i centrala Lund. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio

Förorenat dricksvatten kan bli allt vanligare i framtiden om inget görs åt de åldrande dricksvattenledningarna. En granskning som P4 Malmöhus har gjort visar att problemet är utbrett över stora delar av Skåne.

Förra veckans larm om bakterier i dricksvattnet i Lund kan bli vanligare i framtiden. För trots att VA-Syd ännu inte kommit fram till vad som orsakat problemen, menar Håkan Westerlund, dricksvattenexpert vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, att det är troligt att ålderstigna ledningar är en bidragande orsak.

En granskning som P4 Malmöhus har gjort visar att dricksvattenledningarna i många skånska kommuner är över 50 år gamla.

– Väldigt mycket är byggt på 1960- och 1970-talen och börjar bli så gammalt att det måste bytas ut eller förnyas. Sker inte det kan det bli ett bekymmer framåt, säger Håkan Westerlund.

Just nu har många VA-bolag, enligt Westerlund, en förnyelsetakt på runt 200 år, långt ifrån tillräckligt för att hålla de livsviktiga dricksvattenledningarna i långsiktigt bra skick. Han ser de många larmen om problem med dricksvatten runt om i landet som ett kvitto på att läget är akut.

– Det man kan konstatera, och som är en tydlig fingervisning om att det finns brister i systemet, det är ju alla brandkårsutryckningar som sker och de väldigt vanliga problemen med förorenat dricksvatten, säger han.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR