I elva år har de boende på Östergarnlandet arbetat för att lösa vattensituationen, som till och från varit riktigt allvarlig. Redan 2005 började man diskutera med Region Gotland om ett avsaltningsverk, och även om det varit i drift sedan i juli invigdes bräckvattenverket i Herrvik officiellt på onsdagen.

– Det har varit ett jättestort problem med vattnet här. Många bygglovsansökningar har strandat på grund av vattenfrågan, och det har kört hur många tankbilar som helst ut hit med vatten, berättar Gunnar Bendelin, som bor på Östergarnslandet och varit med i processen enda från starten för elva år sedan.

Vad betyder det för bygden att verket nu är i gång?

– Det betyder otroligt mycket. Nu har vi förutsättningarna för att få hit fler och utveckla den här delen av Gotland.

Vattnet som avsaltas tas på drygt sex meters djup, 300 meter ut i Östersjön. Inne i själva avsaltningsverket renas det från salt och mikroorganismer. Därefter tillsätts olika mineraler innan det skickas ut i ledningarna som färdigt dricksvatten.

I dagsläget är det fastigheter i Katthammarsvik och Herrvik som är anslutna till bräckvattenverket, men så småningom ska även Sandviken anslutas. Då kommer totalt 420 fastigheter att få vatten från det nya bräckvattenverket.

Verket, som är Sveriges största, producerar 500 kubikmeter dricksvatten per dygn, vilket ska räcka till 2 000 personer.

Susanne Bjerkegaard Pettersson, chef för regionens vattenenhet, är glad över att vattendistributionen på Östergarnslandet är tryggad.

– Det känns jättebra och vi är väldigt nöjda. Det absolut viktigaste är att vi nu har möjligheten att tillverka dricksvatten. Grundvattnet kommer altid vara viktigast, men det här ger oss möjligheten att skapa en buffert, säger hon, och får medhåll av tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

– Det här är en lösning som räddar hela Östergarnslandet och som betyder väldigt mycket för det här området, men även för framtiden för hela Gotland, och syftar på de avsaltningsverk som planeras i Kvarnåkershamn och Visby.

Det här verket i Herrvik har kostat er totalt 25 miljoner kronor. Tycker du att det var en bra investering?

– Det var en jättebra investering.

Så hur smakar då det omdebatterade vattnet? Enligt Gunnar Bendelin har man inte fått in många klagomål alls, och han tycker själv att vattnet är gott.

– Det är bra vatten, absolut. Otroligt gott.

Han får även medhåll av Helagotland.ses utsända. Vattnet var klart drickbart, och vid en smakjämförelse med vatten från Visby var det avsaltade vattnet likvärdigt, om inte till och med godare.